Pelenski osip je jedna od dosadnih stvari koje ne daju bebi da bude mirna i zadovoljna, a kad je beba nemirna, onda se ni vama ne piše dobro! Kako ga spriječiti ili ukloniti, ako se već pojavio? Pa, bebe moraju nositi pelene, nema drugog rješenja, ali postoje trikovi koji mogu pomoći da izbjegnete pojavu osipa u pelenskoj regiji. Prvo pravilo, koje je svima poznato, glasi: mijenjati pelene što češće. To treba raditi da bi se minimizirao dodir bebine kože sa vlagom, urinom ili stolicom. Problem je naravno činjenica da ne možete pogoditi kad će beba piškiti, pa ako se desi na primjer da beba piški u pelenu neposredno nakon što ste je promijenili, provešće u njoj prilično dugo do sljedeće promjene.

Sapun, vlažne maramice ili…?

Bebinu kožu je najbolje čistiti toplom vodom!

Ako niste u prilici koristiti vodu, možete upotrijebiti vlažne maramice, ali bez alkohola ili parfema. Isto važi i za sapun ili šampon – obavezno birajte one koji su namijenjeni bebama, blage, bez parfema.

Nakon pranja, kožu sušite nježnim tapkanjem, nikako trljanjem peškirom, jer to može oštetiti nježnu kožu.

O pelenama…

Nećemo zapravo reći ništa o samim pelenama, niti preporučiti bilo koje, nego više o načinu na koji ih koristite.

Ne stežite pelene previše!

Pretijesne pelene ili odjeća smanjuju prozračnost, čime se povećava vlažnost u pelenskoj regiji, a to nije dobro. Osim toga, tijesne pelene grebat će kožu, a ni to nije dobro.

Dopustite koži da „diše”!

Pustite bebu par puta dnevno da provede nekoliko minuta bez pelene.

Treba li koristiti neki preparat kao zaštitu?

Ako vaša beba ima otpornu kožu, ne treba joj stalna zaštita!

Većina beba ne treba stalnu zaštitu u vidu nekog preparata, dakle, ne morate pri svakoj promjeni nanosti preparat ako beba nema nikakvih problema. Dovoljno će biti da se pridržavate gore nabrojanih mjera predostrožnosti, a preparate ostavite za slučaj da se pojave naznake iritacije i osipa.

Situacije u kojima je veća vjerovatnoća da se osip pojavi su na primjer uvođenje nove hrane, proljev, korištenje antibiotika (čak i ako vi koristite antibiotik, a dojite), dijete sa osjetljivom kožom.

U ovim situacijama može biti potrebno koristiti stalnu zaštitu u vidu preparata protiv pelenskog osipa.

O preparatima…

Kad birate preparat za bebu, uvijek birajte ono što je ispitano i namijenjeno baš djeci! Neka to ne budu preparati koji su namijenjeni odraslima, ali ih „mogu koristiti i djeca”.

Postoji nekoliko osnovnih činjenica koje vam mogu pomoći u odabiru preparata protiv pelenskog osipa:

  • Losioni više iritiraju bebinu kožu u odnosu na kreme i masti
  • Masti stvaraju nepropustan sloj na površini, koji ne dopušta koži da „diše”, pa nisu zgodne za čestu i dugotrajnu upotrebu
  • Kreme se osuše na koži i propuštaju zrak.

Sastojak koji bi preparat za koji se odlučite trebao da sadrži je cink oksid. To je supstanca čiju su namjenu za prevenciju i liječenje blagog i srednjeg oblika pelenskog osipa odobrile vodeće svjetske referentne ustanove. Cink oksid na površini kože stvara barijeru koje odbija vlagu i iritanse, a propušta zrak.

Kad se treba obratiti ljekaru?

Na prvu naznaku pelenskog osipa nema potrebe ići ljekaru. Pokušajte malo pojačati pridržavanje gore nabrojanim mjerama i koristite preparat protiv pelenskog osipa pri svakoj promjeni pelene. Ako se osip uprkos tome pogorša, potražite pomoć ljekara.

Prisutnost bubuljica, mjehurića, gnojnih prištića, ranica, može ukazivati na infekciju bakterijama ili gljivicama, koja je obavezno razlog da se javite ljekaru. 

Nikada ne koristiti preparate sa kortikosteroidima ili antibioticima na svoju ruku,  bez pregleda i preporuke ljekara!

Na kraju, preporučit ćemo kremu koja je dizajnirana da spriječi i tretira pelenski osip.

Kombinacija koja štiti i njeguje bebinu kožu

 

CINK OKSID štiti od nastanka osipa

na površini kože stvara tanki zaštitni sloj koji sprječava dodir sa štetnim materijama, poput urina i stolice, a propušta zrak;

PANTENOL ubrzava oporavak

poznat i kao provitamin B5, stimulira regeneraciju kože, smiruje svrbež i upalu;

ALANTOIN umiruje kožu

pruža trenutno olakšanje, zbog čega je beba mirnija.

 

Krema se nanosi u tankom sloju na opranu i osušenu kožu pri promjeni pelene.

  • Sprječava pojavu pelenskog osipa
  • Umiruje i pomaže oporavak
  • Formula prilagođena osjetljivoj koži beba